The Things Network

Συμμετέχουμε ενεργά στο μεγαλύτερο Internet of Things Project στον κόσμο. Εσύ ;

Το The Things Network είναι μια προσπάθεια να φτιάξουμε ένα παγκόσμιο, crowdsourced, Internet of Things δίκτυο δεδομένων, που θα είναι ανοιχτό και θα χρησιμοποιείται από τους χρήστες του.


Το TheThingsNetwork είναι αυτή τη στιγμή το μεταλύτερο community-based IoT project στον κόσμο. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια προσπάθεια να γίνει ένα παγκόσμιο IoT δίκτυο που θα επιτρέπει σε Πράγματα (αισθητήρες, συσκευές κτλ.) να συνδέονται στο Internet.

 Σε αντίθεση με αυτά που ξέρουμε έως τώρα για τις λεγόμενες “έξυπνες” συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο συνήθως μέσω WiFi, το TTN (όπως αλλιώς είναι γνωστό το The Things Network) στοχεύει στη χρήση της τεχνολογίας LoRaWAN (Long Range WAN) χάρη στην οποία  μεγάλος αριθμός αισθητήρων (10.000 ανά κόμβο/σημείο πρόσβασης) μπορούν και συνδέονται σε cloud εφαρμογή-υπηρεσίες των μελών της κοινότητας μέσω των οποίων συλλέγονται, αναλύονται και αξιοποιούνται χρήσιμα δεδομένα. Δεν μιλάμε δηλαδή απλά για αυτοματισμούς εντός του σπιτιού, αλλά για σημαντική τεχνολογική εξέλιξη που βελτιώνει την καθημερινότητά μας και έξω από αυτό. Δίνεται για παράδειγμα η δυνατότητα να υπάρχουν αισθητήρες στις πόλεις που θα συνδέονται με το δίκτυο ύδρευσης, τα φανάρια και τα φώτα στους δρόμους, αισθητήρες που θα ενημερώνουν για την ποιότητα του αέρα ή του νερού, την κατάσταση / καλή λειτουργία διαφόρων δικτύων και συσκευών σε εμπορικά κέντρα, εάν έχουν γεμίσει οι κάδοι απορριμάτων και χρειάζεται να γίνει περισυλλογή τους  και πολλές άλλες. 

Η τεχνολογία αυτή σε αντίθεση με τις υπάρχουσες ασύρματες τεχνολογίες όπως 3G-4G/WiFi/Bluetooth υπερέχει στο ότι οι συσκευές θα καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλη αυτονομία, μπορούν να συνδεθούν από μεγάλη απόσταση, αλλά το bandwidth περιορίζεται στην απαραίτητη επικοινωνία τους που δεν είναι άλλη από την αποστολή των μετρήσεων/δεδομένων που συλλέγουν. Δεν χρειάζεται επίσης ακριβές ειδικές άδειες όπως άλλες παρόμοιες τεχνολογίες (βλ. ΝΒ-ΙοΤ) επιτρέποντας έτσι σε όλους να την χρησιμοποιούν. 

Η ομάδα του ΤΤΝ έχει κατασκευάσει και τις ανάλογες συσκευές για να αρχίσουν να πειραματίζονται οι προγραμματιστές πάνω στο δίκτυο που χτίζεται από την κοινότητα, χρησιμοποιώντας γνωστές γλώσσες προγραμματισμού για να δημιουργήσουν χρήσιμες εφαρμογές.

Τον Ιούνιο του 2015 ο Wienke Giezeman (Initiator και co-founder του TTN) γνώρισε στο Amsterdam τον Jonathan Carter ο οποίος του έδειξε μια πρώτη έκδοση σημείου πρόσβασης τεχνολογίας LoRaWAN που λέγεται Gateway (φανταστείτε το κάτι σαν ένα WiFi router που γεφυρώνει το ασύρματο δίκτυο με το Internet). Το κόστος του ήταν στα 1200 ευρώ. Βλέποντας τα χαρακτηριστικά του κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον καθώς σκέφτηκε πως αυτό μπορεί να είναι η επανάσταση στο χώρο του IoT μια που οι συσκευές θα μπορούσαν να έχουν μεγάλη αυτονομία και να στέλνουν μικρά πακέτα δεδομένων σε μεγάλη απόσταση. Μετά από κάποια έρευνα στην αγορά διαπίστωσε πως ή νέα αυτή τεχνολογία άρχισε να χρησιμοποιείται από εταιρίες τηλεπικοινωνιών για να φτιαχτούν κλειστά δίκτυα με συνδρομητές.

Σκεφτόμενος το πως ξεκίνησε και επεκτάθηκε το διαδίκτυο, αναρωτήθηκε αν θα μπορούσε να γίνει κάτι σε crowdsourced δίκτυο για να μπορούν απλοί πολίτες, πανεπιστήμια, και επιχειρίσεις να έχουν πρόσβαση σε αυτή την τεχνολογία. Μετά από συνάντηση με τον φίλο του Johan Stokking ξεκίνησαν τη φιλόδοξη αυτή προσπάθεια να γίνει ένα ανοιχτό, αποκεντρωμένο, ελεύθερο δίκτυο διακίνησης Δεδομένων που ακολουθεί τη λογική του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (“Internet of Things” – IoT) και βασίζεται στη συνεισφορά του κοινού.

Δημιουργήθηκε μια μικρή ομάδα που είχε ως αρχικό στόχο να ξεκινήσει πειραματικά να καλύψει το Amsterdam με ένα δίκτυο LoRaWAN μέσα σε 6 εβδομάδες. Ο Johan ανέλαβε το τεχνικό κομμάτι και ο Wienke να προωθήσει την όλη προσπάθεια αλλά και να βρει επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στο στήσιμο του δικτύου. Με δέκα περίπου σημεία θα μπορούσε να καλυφθεί όλη η πόλη του Amsterdam. Μέσα σε τρεις βρομάδες  κέντρισαν το ενδιαφέρον από τοπικά co-working spaces, startups, το λιμάνι του Amsterdam και δύο μεγάλες εταιρίες.

Επόμενο βήμα ήταν να στηθεί κάποιο πραγματικό παράδειγμα που θα λύνει ένα πρόβλημα έτσι ώστε να φανεί η χρησιμότητα του δικτύου αυτού, έτσι ώστε να γίνει και γνωστή η ιστορία σε ευρύτερο κοινό. Η ιδέα ήταν να γίνει μια συσκευή εντοπισμού νερού που θα ενημερώνει για το εάν πλημύρισε η βάρκα κάποιου και κινδυνεύει να βουλιάξει (κάτι που αποτελεί συχνό πρόβλημα για τις βάρκες στα κανάλια του Amsterdam). Η συσκευή θα έστελνε ένα μικρό μήνυμα σαν SMS κάνόντας όμως χρήση του δικτύου LoRaWAN αντί για κάποιο δίκτυο κινητής.

Κάπως  έγινε μια παρουσίαση, κάποιες δημοσιεύσεις σε blogs που έκαναν γνωστή την προσπάθεια και έτσι σιγά σιγά έγινε γνωστή η όλη προσπάθεια.

Είμαστε τα μέλη της Ελληνικής κοινότητας του The Things Network!

Στην χώρα μας έγιναν κοινότητες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σύρο, Πάτρα, Χανιά και Καβάλα με 25 συνολικά κόμβους πρόσβασης.

Τον Νοέμβριο του 2017 μάλιστα ο Initiator και Co-founder του The Things Network, Wienke Giezeman, βρέθηκε στην Ελλάδα στα πλαίσια του συνεδρίου Voxxed Days Thessaloniki 2017 και παρουσίασε για πρώτη φορά σε πλήθος κόσμου το The Things Network στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του TheThingNetwork  https://www.thethingsnetwork.org/country/greece/

Στο chat.tlab.gr

Χάρτης

You are the network. Let’s build this thing together.

Spread the word