Εισαγωγή στο The Things Network

Το TheThingsNetwork ή ΤΤΝ είναι ένα crowdsourced ραδιοδίκτυο (και όχι μόνον) για τεχνολογίες [wiki base=”EN” thumbnail=”on”]Internet of Things[/wiki], το οποίο χρησιμοποιώντας το προτόκολλο LoRaWAN ξεκίνησε από μια ομάδα στην Ολλανδία και έχει λάβει διεθνή έκταση όπως θα είδατε και στο σχετικό video.

 Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει σε αντικείμενα να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς την ανάγκη ύπαρξης σύνδεσης σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ή ή WiFi. Οι συσκευές-αισθητήρες (nodes) συνδέονται στο διαδίκτυο μέσω Gateways, που θα λέγαμε θυμίζουν τα Access Points στο ασύρματο δίκτυο WiFi και μεταφέρουν ουσιαστικά τα μηνύματα από τα nodes προς το Διαδίκτυο και συγκεκριμένα το cloud δίκτυο του TTN. Χρησιμοποιείται για μεγάλη απόσταση το προτόκολλο [wiki base=”EN”]LoRaWAN[/wiki] και για μικρή το [wiki base=”EN”]Bluetooth[/wiki] 4.2.

 

Πώς ξεκίνησε / Ποιοι συμμετέχουν

Πρόκειται πλέον για μια διεθνή κοινότητα με πάνω από 13000 ανθρώπους σε  60 χώρες, που φτιάχνει ένα παγκόσμιο δίκτυο δεδομένων [wiki base=”EN”]Internet of Things[/wiki]. Αποτελεί πλέον για το μεγαλύτερο Internet of Things project στον κόσμο.

Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε όπως είπαμε από την Ολλανδία όπου άρχισαν να στήνονται πολλαπλά σημεία πρόσβασης σε συνεργασία με εταιρίες που βρήκαν την τεχνολογία αυτή πολύ σημαντική και χρήσιμη όπως για παράδειγμα το λιμάνι του Ρότερνταμ όπου και όπως είναι φυσικό υπάρχει κάλυψη παντού. Δείτε τι έγινε στη συνέχεια:


Εξοπλισμός

Όπως κάθε καινούρια τεχνολογία ο εξοπλισμός αρχικά ήταν ακριβός και κόστιζε κάπου 1250 ευρω, ποσό σχετικά απρόσιτο στον καθένα, κι έτσι αποφασίστηκε με ένα project στο kickstarter να χρηματοδοτηθεί η όλη προσπάθεια κατασκευής Gateways που θα κοστίζουν 250 ευρώ για να μπορέσουμε να τις προμηθευτούμε όλοι. Η προσπάθεια στέυθηκε με επιτυχία συγκεντρώνοντας πάνω από 295 χιλιάδες ευρώ κι έτσι η κατασκευή της Official Gateway γίνεται πράξη.

Τι δυνατότητες μας δίνει

Έχουμε τη δυνατότητα δωρεάν χρήσης ενός δικτύου που θα επεκταθεί άμεσα παντού σε όλο τον κόσμο και σε αυτό θα μπορούμε να συνδέουμε συσκευές και αισθητήρες που θα ανταλλάσουν μηνύματα με τους servers της εκάστοτε υπηρεσίας, έχοντας μεγάλη αυτονομία σε μπαταρία και μεγάλη εμβέλεια, σε μη-αδειοδοτημένες συγχνότητες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλοι. Οι εφαρμογές περιορίζονται πλέον στη φαντασία του καθενός, και όπως είναι αντιληπτό είναι αμέτρητες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στην ομάδα TTN-SKG

Leave a Reply